• Puma or Mountain Lion

  Puma or Mountain Lion spotted at a Mammal Clay Lick

 • Tree Frog

  A Tree Frog that was found on the night walk

 • Jaguar

  A Jaguar swimming in Madre de Dios River

 • Two Toad Sloth

  Two Toed Sloth that was found close to the Lodge

 • Yellow Spotted Sideneck Turtle

  Yellow Spotted Sideneck Turtles along Manu River

 • Giant Otter

  A Couple of Giant Otters taking care of their baby

 • Macaw Clay Lick

  Macaw Clay Lick in the Cultural Zone of Manu Park

 • Black Caiman

  A Caiman resting along Manu River

 • Catesbys Snail Eater snake

  Catesby's Snail Eater Snake found on the night walk

 • Blue-headed parrots

  Blue Headed Parrots on a Parrot Clay Lick

 • brown capuchin monkey

  Brown Capuchin Monkey

 • Ocelot

  Ocelot found along Manu River

 • Blue banded toucanet

  Blue Banded Toucanet found in the Cloud Forest

 • Giant anteater

  Giant Anteater found along Manu River

 MANU NATIONAAL PARK PER BUS 6D/5N

 

 

(Heen & Terug per Bus)

TIJDENS DEZE TOUR BEZOEKEN WE DE VOLGENDE PLEKKEN:

NINAMARCA PRE- INCA UITVAART TORENS (cullpas):

Ninamarca is een pre-inca begraafplaats gelegen langs de weg van Manu Nationaal Park op 3700 meter. Als een stille getuige van de tomben, genaamd `Chullpas´, markeert de pre-Inca beschaving van de Lupaca, die lan geleden in de Andes leefden.

Zie fotogallerij

PAUCARTAMBO

Dit dopr is gelegen in een valley op 2906 meter boven zeeniveau. Paucartambo overlaad je met zijn schoonheid en eenvoud. Het dorp in koloniale stijl is thuis voor bekende volkstradities, zoals het beroemde festival van ´Virgen del Carmen´, de zonsopkomst in ´Tres Cruces´ (drie kruizen) en de oude traditionele cultuur van de cultivatie van de Peruaanse aardappel.

Begrenzingen:

Noord: Madre de Dios Regio

Oost: Quispicanchi Provincie

Zuid: Quispicanchi Provincie

West: Calca Provincie

Zie Fotogallerij

NEVELWOUD:

Manu bevat veel soorten ecosystemen wat de biologische diversiteit groot maakt, mede door de verschillende ecologische niveaus. Het meest zuidelijke punt van het park, genaamd Acjanaco is gelegen op 3550 meter boven zeeniveau, het landschap wordt omschreven als PAJONAL ALTO ANDINO oftewel hoog Andes grasland. De vegetatie in deze zone is kort en weinig aanwezig, het klimaat is voornamelijk koud en nat.

Afdalend over de PARAJES komen we aan in het elfenwoud met haar vele bomen, koude en vochtige lucht en een diversiteit aan flora en fauna die typisch is voor de zone. Verder naar beneden, tussen 3000 en 1550 meter boven zeeniveau wordt het nevelwoud, een ecosysteem met veel regen. Hier vinden we een groot aantal endemische soorten zoals de Spectacled Bear en de Cock of the Rock vogel (Rupicola Peruviana), de Peruaanse Nationale vogel.

We vinden hier onder andere ook de volgende soorten vogels:

•    Crimson –Mantled Woodpecker

•    Sickle-winged Guan

•    Black-streaked Puffbird

•    Brown-backed chat-tyrant

•    Golden-headed quetzal

•    Higland motmot  

•    Many-spotted Humingbird. 

•    Masked trogon 

•    Speckle - faced Parrot

•    Violet-fronted brilliant

•    White-rumped hawk

•    Aplomado Falcon

•    Blue - banded Toucanet

•    Brad - winged Hawk

•    Tanagers, barbets, and flower creepers.

 

Naast deze vogels zien we ook de volgende zoogdieren:

•    Woolly Apen

•    South American Coati

•    Brown capuchin aap

•    Taira

•    Andes vos

•    Brown agouti

Zie Fotogallerij

 

ALTO MADRE DE DIOS RIVIER:

De Madre de Dios Rivier begint in de hooglanden van Cusco, het begin van de rivier wordt Pilcopata Rivier genoemd, dicht bij Atalaya (de plek waar de onze trip per boot starten). Pilcopata Rivier komt samen met de Piñipi River en hier verandert ook de naam in Madre de Dios Rivier, genaamd naar de Peruaanse region (Madre de Dios department). De rivier stroomt door deze regio en wordt dan de Beni Rivier in Bolivia en later in het noorden naar Brazilie waar hij de Madeira Rivier wordt genoemd. De Madeira is een zijrivier van de Amazone Rivier. 

BOCA MANU:

Boca Manu is een klein dorp gelegen op de splitsing van de Alto Madre de Dios Rivier en de Manu Rivier. Het dorp is een van de grotere dorpen in de jungle en een noodzakelijke stop voordat je doorgaat naar Manu Biosphere Reservaat of Blanquillo Ecologisch Reservaat. We stoppen hier om gas te kopen en er is tevens een klein vliegveld waar reizigers van en naar Manu Nationaal Park kunnen vliegen. In de omgeving van Boca Manu is een meander meer genaamd “Isla de los Valles”. 

Hier heb je de mogelijkheid om een familie van reuzenotters te zien en enkele groepen apen. Dit meandermeer is een erg goede plek voor vogel spotters. 

MANU BIOSPHERE RESERVAAT:

Manú Nationaal Park is een biosphere reservaat gelegen in de regio Madre de Dio en Paucartambo, Cusco. Voordat Manu door de Peruaanse overheid als beschermd gebied werd aangemerkt, werd het beschermd door het feit dat het erg lastig te bereiken was. Het park is tot vandaag bijna ontoegankelijk via wegen. In 1977, erkende de UNESCO het als een Biosphere Reservaat en in 1987 werd het benoemd als Werelderfgoed. Het is het grootste Nationaal Park in Peru, met een oppervlakte van 15,328 km². Het Biosphere Reservaat bevat nog eens  2,570 km² extra en 914 km² bevatten de Culturele Zone (wat ook voor een gedeelte beschermd is), dit maakt de totale oppervlakte van het gebied 18,811 km².

Het park beschermt verschillende ecologische zones, van laagland van 150 meter boven zeeniveau tot gebieden van het Amzone Basin to Puna grasland met hoogten tot 4200 meter. Vanwege deze topografische verschillen heeft het park een van de grootste biodiversiteit ter wereld. In totaal telt het park zo´n 15.000 soorten planten en 250 soorten bomen zijn gevonden op slechts een hectare. Het reservaat is bestemming voor vogel spotters van over de hele wereld, aangezien er meer dan 1000 soorten vogels leven in Manu park, het grootst aantal soorten volgels dat gevonden wordt in de Verenigde Staten en Canada samen.

Zie Fotogallerij

MANU RIVIER:

De Manu Rivier is een van de belangrijkste zijrivieren van de Madre de Dios Rivier, wat een zijrivier is van de Amazone Rivier. 

De Manu Rivier vinden we in het zuidoostelijke deel van Peru. Hij stroomt van de oostelijke hellingen van de Andes naar het Amazone Basin, door Manu Nationaal Park. De Manu Rivier heeft een grote concentratie aan wild in zijn wateren en op de overs. Je zult vele witte en zwarte kaaimannen zien op de rivieroevers. We hebben daarnaast een rapport van een groep toeristen die de mogelijkheid hadden om vijf jaguars te zien op een ochtend. Langs de rivier zie je daarnaast verschillende apen, herten, capibara´s, tapirs en een grote variatie aan vogels.

MANU BIOSPHERE RESERVAAT MEANDERMEREN:

Een Meandermeer is een gebied van water in de vorm van een U, wat onstaat wanneer een grote bocht in de rivier afgsloten wordt en hierdoor een meer wordt gevormd. De uiteindelijke vorm wordt Meandermeer genoemd vanwege de vorm van een bocht. In Australie wordt een meandermeer een billabong genoemd. Manu Nationaal Biosphere Rservaat heeft 13 meandermeren in het gebied van de Manu Rivier, waar toeristen vele soorten dieren kunnen zien zoals de zwarte Kaaiman, reuzenotter families, Spider Apen, Red Howler Apen. Het grootste en mooiste meandermeer in Manu Park is het Salvador Meer.

CASA MACHIGUENGA LODGE:

Onze Machiguenga lodge is gelegen in het Manu Nationaal Park, in de buurt van Cocha (Meer) Salvador. De lodge is opgezet en wordt gerund door inheemse Machiguenga Amerindianen van twee gemeenschappen gelegen in het hart van Manu Nationaal Park. Vanuit deze lodge hebben we toegang tot onontdekte bossen en meandermeren.

MANU BIOSPHERE RESERVAAT ZOOGDIEREN:

Manu is biologisch de meest gevarieerde regio van het Amazone gebied op het gebied van zoogdieren. Het biedt onvergetelijke mogelijkheden om ongeveer 200 soorten zoogdieren te zien. Er zijn 13 soorten apen en er wordt geschat dat er meer dan 100 soorten vleermuizen leven.

Zie Fotogallerij

MANU BIOSPHERE RESERVAAT VOGELS:

Manu biedt huis aan 25% van alle soorten vogels in Zuid Amerika en aan 10% van alle soorten in de wereld. Er wordt gedacht dat er meer dan 1000 vogelsoorten in totaal leven in Manu Park. Volgens Renton komen er zes soorten ara´s voor in het laagland bos, inclusief Ara ararauna, A. chloroptera, A. macao, A. severa, en A. manilata. Drie endemische vogelgebieden zijn vertegenwoordigd in het park en Manu Park is thuishaven van 15 beperkte soorten.

Reisbeschrijving

Dag 1: Cusco - Pilcopata Lodge

De eerste dag van ons avontuur in de Jungle van Manu halen we je op rond 6:00 am bij je hotel in Cusco met ons prive transport. Dit deel van de reis brengt ons door het majesteuse Andesgebergte. We brengen een kort bezoek aan het meer van Huacarpay, een hoog Andesmeer met erg veel typische hoogebergte flora en fauna. Hierna bezoeken we het dorpje Huancarani waar we op de begraafplaats de uitvaart torens van Ninamarca kunnen bezichtigen. Dez begraafplaats behoort toe aan de Lupaca Pre-Inca Cultuur. Hierna gaan we naar Paucartambo, de folklorische hoofdstad van het district Cusco. In ht gezicht van de moderne tijd, houdt dit kleine koloniale dorp sinds eeuwen en eeuwen vast aan zijn tradities. Rond de middag bereiken we de toegang tot Manu Nationaal Park, een van de meest beschermde natuurlijke gebieden in Zuid Amerika. We gaan verder in ons prive transport over onverharde wegen door de dikke nevel waar dit deel van het woud zijn naam aan dankt. We bereiken het thuisfront van de exotische nationale Peruaanse vogel, de ´Cock of the Rock´, waar deze zijn typische paringsdans opvoert. Je zult zien dat dit een bijzonder en indrukwekkend spektakel is, compleet met een varieteit aan kleuren en geluiden die je alleen in de jungle vindt. Voor onze eerste nacht zullen we verblijven in de prachtige Pilcopata Lodge, waar we rond 17:00 uur aankomen. 

Dag 2: Pilcopata Lodge – Gereserveerde Zone van Manu Nationaal Park

Na het ontbijt beginnen we aan de terugreis. We maken een korte stop in Boca Manu om te tanken, en varen daarna verder op de Manu Rivier. We maken een korte stop bij het Limonal controlepunt om ons te registreren. Daarna reizen we zo´n 5 uur stroomopwaarts op de Manu Rivier. De stranden zijn, voornamelijk in het droge seizoen, vol met broedende vogels zoals reigers, ganzen en zwaluwen. Op sommige stranden zien we Witte en Zwarte Kaaimannen en broedende schildpadden. Honderden zandkleurige Nightjars zijn overdag te vinden in de zon op de stranden en misschien zien we wel een zonnende jaguar op een van de stranden. De jaguar is ´s werelds derde grootste katachtige. Ook zullen we enkele soorten primaten zien tijdens deze trip, wellicht de Red Howler Aap en de kleinere Squirrel Aap. Nadat we hebben geluncht aan de rivier komen we aan bij ons Safari Kamp, dicht bij het Cocha Salvador Meer. We hebben de middag om enkele paden door het ongerepte regenwoud te verkennen. Ook staat er een bezoek aan het Cocha Otorongo Meer op de planning, waar we op de pieren en een 50 meter hoge uitkijktoren het wild kunnen observeren. We kijken uit  naar een grote familie reuzenotters die in dit mee leven. Voor of na het diner is er een optionele excursie om het woud in te gaan wanneer het donker is. Met de gids zoeken we naar nachtdieren. In het meer kunnen we vele ogen van de Zwarte Kaaiman zien oplichten en als we geluk hebben zien we een Olingo Kinkajou of een wilde kat op het pad. Het nachtelijke geluid van kikkers en insecten is een overgetelijke ervaring. We overnachten in Casa Matshiguenka Lodge. 

Dag 3: Gereserveerde Zone van Manu Nationaal Park

Vandaag starten we met een lange wandeling van drie of vier uur over de rivieroever naar Otorongo Meer. Hier beklimmen we een 15 meter hoge uitkijktoren vanaf waar we vogels, zoals de prachtig gekleurde en primitieve Shansho (Hoatzin) kunnen zien. Daarnaast zien we apen fruit eten en verschillende soorten bloemen en heldergekleurde vlinders. Hierna gaan we terug naar ons kamp per kano voor een heerlijke lunch. De middag is gereserveerd voor het verkennen van Salvador Meander Meer en zijn omgeving aan boord van onze catamaran. We zien de grote diversiteit van het meer, onder andere Zwarte en Witte Kaaiman, een familie reuzenotters en watervogels. In de avond keren we terug naar de lodge.

Dag 4: Gereserveerde Zone van Manu Nationaal Park – Boca Manu

Vroeg in de ochtend hebben hebben we opnieuw de mogelijkheid voor een natuurwandeling of een extra bezoek aan het meandermeer. We horen de geluiden van vogels die hun territorium afbakenen met hun gezang. Als de zonopkomt zien we aan de oostkant de lucht in een prachtige kleur geel en hebben we de kans om valken en andere roofvogels zien wachten op prooi vanaf de boomtoppen. Na de lunh gaan we weer aan boord van de kano en gaan we stroomafwaarts richting Boca Manu. We varen zonder motor zodat we het wild niet verstoren en nog meer dieren kunnen zien. Wanneer we aankomen in Boca Manu bezoeken we de lokale gemeenschappen Matshiguenka en Yine. We bezoeken hun botanische tuin en medicinale planten en doen mee met hun dagelijkse activiteiten.

Dag 5: Boca Manu – Pilcopata Lodge

´s Ochtends gaan we naar het vliegveld van Boca Manu en nemen we afscheid van de passagiers die per vliegtuig terug naar Cusco gaan. Daarna varen we verder stroomopwaarts op de Alto Madre de Dios Rivier naar de haven van Atalaya (de plek waar de trip per boot begonnen). Nadat we aankomen bij de haven rijden we verder naar Pilcopata Lodge waar we de laatste nacht in de Manu Jungle doorbrengen.

Dag 6: Pilcopata Lodge – Cusco

Deze ochtend hebben we de laatste kans om een bezoek te brengen aan de lek van de Cock of the Rock waar we voor de laatste keer deze gekleurde vogel zijn dans zien opvoeren. Na het ontbijt nemen we bus terug naar Cusco, waar we in de namiddag aankomen.

 

 


Web: www.manuexplorers.com

Adres: Calle Triunfo 392, Tweede Verdieping, Kantoor 207 - Telefoon Kantoor +51 084 234192, Telefoon in de VS + 1 702 359 1607

Office Hours: Mon. to Fri. 9am to 7pm and Saturdays from 9am to 4pm.
The Local Standard time zone for phone contacts is UTC/GMT -5 hours.

CUSCO - PERU
Copyright © Manu Explorers Peru 2007-2012

KeyWord Referentie: Trips naar Peru, Manu National Park, Manu Biosphere Reservaat Manu Reservaat.